Cheque

Een cheque innen is niet zo bekend in Nederland. Of ja, de naam is bekend, maar waarschijnlijk weten weinig jongeren hoe een cheque eruit ziet. Een cheque is een gedrukt papiertje en men noemt het ook wel een check. Met een cheque kun je de grotere bedragen betalen, zoals voor een auto of je huis. Tot aan 1 januari 2002, bij de invoering van de euro, kon je ook een Eurocheque innen.

Een cheque beveiligen
Een cheque innen is vaak een prijzig cadeau en daarom is het slim de cheque te beveiligen bij de bank of ergens anders. Er zijn vijf veelvoorkomende beveiligingen. De eerste is een gekruiste cheque; men kan dan alleen geld pinnen bij de bank van de cheque-eigenaar. Bij de geviseerde cheque maakt de bank een document met een deadline wanneer een bepaald bedrag van de cheque op de rekening moet staan van de betrokkene.

Bij de gecertificeerde cheque garandeert de bank dat het geld acht dagen geblokkeerd zal zijn op de rekening. Bij de bank cheque haalt de bank het geld van de rekening en schrijft deze zelf een cheque uit. Ten slotte is er nog de circulaire cheque: een cheque van de bank die enkel geïnd kan worden door de persoon zelf met zijn identiteitskaart.

Cheque verzilveren
Een cheque verzilveren kan op twee manieren: onder gewoon voorbehoud en ter incasso. Bij de eerste optie wordt de creditering terugbetaald als de cheque niet verrekend is. De verzilverde cheque mag geen gebreken vertonen. De andere vorm van verzilveren is dat een cheque als betaling wordt bijgeschreven als de bank het incassobedrag ontvangt. Bij fraude krijgt u de betaling terug.