Pinnen

Pinnen is een bekend begrip in Nederland: iedereen weet hoe een pinpas eruit ziet. De werking is eenvoudig: je kunt geld opnemen via een pin automaat als je de code van je pinpas intypt. Iedere pinpas heeft een unieke code. Men noemt pinnen ook wel `geld tappen` of `flappentappen`. Geld pinnen via een pin-automaat kon in Nederland vanaf het jaar 1985. Geld pinnen is erg makkelijk: u heeft geen contant geld op zak en bovendien kunt u veelal ook in het buitenland geld pinnen.

Plus- en minpunten pinnen

Een groot voordeel van pinnen is de veiligheid: er is minder tot geen contant geld in de kassa, waardoor de caissière en u weinig risico lopen te worden bestolen. Vroeger waren er meer kosten als je geld wilde pinnen, maar tegenwoordig maakt het niet veel uit of je geld contant betaalt of via een pin-automaat. Ook de bancaire kosten van pinnen dalen en de kosten van het storten van contant geld verhogen juist. Bovendien staat gepind geld binnen één dag op uw rekening.

Het nieuwe pinnen
Pinnen is vanaf 2012 niet meer zoals het altijd is geweest. Vanaf 2012 verdwijnt de magneetstrip van onze pinpas. Als je op internet gaat zoeken, is het niet altijd duidelijk wat men nu met het nieuwe pinnen bedoelt. Maar eigenlijk is het niet zo moeilijk: je pint niet meer met een magneetstrip, maar je stopt je pas in de pin automaat, toetst je pincode in en laat de pas zitten tot je bij het bedrag op OK hebt gedrukt en de betaling is afgerond. Het nieuwe pinnen is eigenlijk heel simpel. Je kunt het nieuwe pinnen oefenen in de winkels, want velen maken er nu al gebruik van.