Kleedgeld

Er komt een tijd waarbij je kinderen zelf met geld moeten omgaan. Het is daarom slim om je kinderen in een vroeg stadium kennis te laten maken met geld, bijvoorbeeld in de vorm van kleedgeld. Dit heeft voor iedereen voordelen: jij weet precies hoeveel geld je aan kleding uitgeeft en je kinderen leren omgaan met verantwoordelijkheid. Maar wat is het gemiddelde kleedgeld dat een kind krijgt? Ieder gezin geeft een ander bedrag uit aan kleedgeld voor hun kind; dit bepaal je zelf.

Verantwoord of niet?
Het gaat er niet om dat je kind interesse in kleding heeft, het gaat erom dat ze uitgaven leren af te stemmen op hun inkomsten, keuzes kunnen maken en geld opzij leren te leggen voor de grotere aankopen.

Wanneer en hoe?
Vanaf twaalf, dertien jaar zijn kinderen in staat hun met geld om te gaan. Je kunt een overzicht van het kleedgeld maken met je kinderen: wat moeten ze ervan betalen, wanneer krijgen ze kleedgeld, of het slim is dat ze geld apart zetten en of je het kleedgeld (of een deel) stort op de rekening, zodat je kind niet alleen met muntgeld, maar ook met giraal geld leert omgaan.

Hoeveel?
De hoogte van het kleedgeld is afhankelijk van het bedrag dat je aan kleding wil uitgeven en wat je kinderen van dit geld moeten kopen. Een vast bedrag per leeftijd is er daarom niet, maar er zijn uiteraard wel richtlijnen. Het gemiddelde kleedgeld loopt uiteen van 20 euro tot 60 euro per persoon en per maand. Scholieren besteden gemiddeld 48 euro per maand; dit is daarom het noodzakelijke bedrag. Maar dit minimale bedrag komt ook doordat ouders vaak alle kleding of een deel betalen.