Schenken

Iemand iets schenken heet ook wel een gift of donatie. Dit is een overeenkomst waarbij de andere partij niet verplicht is iets terug te geven; het gaat om roerend of onroerend goed. Schenken doe je uit genegenheid of uit erkenning. Een schenking is dus eigenlijk een cadeau. Krijg je een grote schenking? Dan ben je vaak een toekomstige erfgenaam. De nalatenschap vermindert in dit geval wel. Soms doet men dit om fiscale redenen, want bij grote schenkingen betaal je veel belasting.

Schenken belastingvrij?
Belastingvrij schenken is vrijwel niet mogelijk, behalve bij een schenking aan (klein)kinderen. Als je kind tussen de 18 en 35 jaar oud is, dan mag je als ouder één keer €24,000 belastingvrij schenken. Dit geldt ook voor kinderen die ouder zijn dan 35 jaar, maar die een partner hebben die tussen de 18 en 35 jaar oud is. De belastingdienst stelde eerder een rente vast van 6% over schenkingen. Als de schenker sterft in drie jaar na de schenking, dan moet je over de erfenis successie-rechten betalen.

Andere personen als kleinkinderen, je echtgenoot of vrienden mag je maximaal € 2.688 belastingvrij schenken per jaar. Goede doelen zijn geheel belastingvrij onder voorwaarden.

Aangifte doen
Als je schenking zo hoog is dat je er belasting over moet betalen, dan moet je aangifte doen. De formulieren voor aangifte vind je bij een belastingkantoor bij jou in de buurt. Deze aangifte dien je voor één maart na de schenking in te dienen. Als je beroep doet op de eenmalige vrijstelling, dan dien je óók het belastingformulier in te vullen, anders krijg je namelijk geen belastingvrij recht!

Gevolgen
Een grotere schenking heeft gevolgen voor beide partijen. De schenker verliest geld, waardoor hij minder geld hoeft te betalen. Maar de krijger verliest misschien het recht op uitkeringen/toeslagen en moet daardoor meer belasting betalen. Informeer je hier dus eerst goed over!