Creditcard

Stel dat je een t-shirt koopt. Als je een creditcard hebt, haalt de verkoper het door de kaartlezer, die het nummer leest en het bedrag doorstuurt naar de kassa voor een bon. Bijna iedereen in Nederland beschikt over een creditcard; elektronisch geld, ofwel plastic geld. Met een creditcard kun je heel snel en gemakkelijk `lenen`. Aan het einde van de maand ontvang je een rekening waarop alle bestedingen van de voorgaande maand staan vermeld. Dit bedrag dien je in termijnen terug te betalen. De minimum leeftijd voor de aanvraag van een creditcard is achttien jaar.

Geschiedenis creditcard
Al in 1920 gaven hotels in de VS kaarten aan klanten, waarmee ze op krediet geld konden besteden. Zo kon de klant aan ieder hotel laten zien dat hij redietwaardig was. Daarna startten de olie-maatschappijen met kaarten voor een heel bedrijf. In 1950 begon Diners Club met een kredietkaart en 1958 startte de nog altijd bekende American Express, dé maatschappij voor kredietkaarten. Daarna ging het snel. Steeds meer mensen kochten een creditcard en de markt lag open voor hen.

Voor- en nadelen
Klanten die met een creditcard betalen zorgen voor veel oponthoud in de winkel, want in vergelijking met pinnen en contant betalen duurt het langer bij de kassa. Maar een voordeel van de kredietkaart is dat u ook artikelen/diensten kunt betalen als u weinig tot geen geld heeft: u hoeft immers pas aan het einde van de maand geld over te maken. De creditcard is tevens goed bruikbaar in het buitenland. Een minpunt is dat de creditcard relatief het duurste betaalmiddel is door de rente. Ook moet je goed met geld omgaan, want met een creditcard kun je ook veel te veel geld uitgeven.