Natura

Een veelvoorkomende betaalwijze is betalen in natura. Dit komt vooral voor bij kennissen en familie: je geeft de ander een bosje bloemen als deze een klusje voor je doet. Betalen in natura is een vorm van ruilhandel. Ook bepaalde verzekeringen, waaronder die van een uitvaart, betalen in natura. Men hoeft bijvoorbeeld niet te betalen voor de kist en de dragers. Het voordeel van deze betaalmethode is dat je geen belasting hoeft te betalen over de ruil van producten of klussen.

Klussen in natura betalen
Normaliter voldoet men aan een schadevergoeding door middel van geld, maar soms kan de eiser ervoor kiezen om de schadevergoeding in natura te betalen. Als je bijvoorbeeld een gebroken ruit door de tegenpartij laat repareren, dan bespaart dit je een hoop gedoe met de reparateur en het
voorschieten van geld. Bovendien hoef je ook niet zelf de kosten voor het klussen voor te schieten.

Loon in natura
Loon in natura is loon dat je niet uitbetaalt in geld. Het is een voordeel uit dienstbetrekking en daarom belast voor loonheffing. Bij de berekening van sociale zekerheids-bijdragen beschouwt men voordelen in natura als loon. Deze voordelen in natura schat men nauwkeurig in op hun reële waarde. De voordelen in natura zijn onderworpen aan bedrijfsvoorheffing en inkomensbelasting. Bij gratis huisvesting richt men zich op de huurwaarde.

Voor- en nadelen
De voordelen van betaling in natura zijn al eerder genoemd: je hoeft geen belasting te betalen over de goederen. De nadelen zijn alleen nadelen als u dit zo ervaart: heeft u liever goederen of diensten in ruil voor uw klussen of heeft u er liever geld voor? Sommigen ervaren het als een nadeel om geen geld te ontvangen, anderen zien het juist als een pluspunt. Het is net wat jij van natura vindt!