Belastingteruggave

De belastingdienst houdt bij het loon van jongeren vaak teveel belasting in. Dit belastinggeld kun je terugvragen, maar hoe werkt dat? Met ingang van 2011 bestaat het TJ-biljet niet meer, dit heet nu het P-formulier. Het is zeker de moeite om je belasting terug te vragen, want jaarlijks laten jongeren miljoenen euro’s liggen bij de belastingdienst. Je kunt de belasting tot vijf jaar geleden terugvragen.

Wanneer heb ik hier recht op?
Als je een vakantiebaan of andere tijdelijke baan hebt, dan betaal je vaak teveel aan de belasting. Met het P-formulier kun je de belastingteruggave regelen. Als je echter meerdere bijbanen hebt, dan is de kans groot dat je te weinig loonbelasting betaalt. In dit geval komt er geen belastingteruggave aan te pas, waarschijnlijk vordert de belastingdienst het geld terug. Ook als je een full time baan hebt, maar niet het gehele jaar werkt heb je recht op belastingteruggave.

Hoe werkt het P-formulier?
Ieder jaar krijg je in februari een jaaropgave van je werkgever; een overzicht van het aantal uur en het loon dat je in dat jaar hebt verdiend. Deze opgave heb je nodig om de belasting terug te vragen via de site van de belastingdienst. Je hebt bij de belastingaangifte verder je adresgegevens nodig, een BSN of sofinummer en een reisverklaring. Als je het formulier verstuurt vóór 1 april, dan krijg je voor 1 juli bericht van de belastingdienst. Dit bedrag stort de belastingdienst op je rekening.