Lenen

Heb je een geld tekort? Dan kun je geld lenen. Als je een lening afsluit krijg je geld van iemand anders. Lenen houdt in dat je het geleende goed teruggeeft; je betaalt de lening dus terug aan de betreffende persoon. Leningen zijn meestal van een korte duur en vaak zijn de lener en uitlener bekenden van elkaar. Als je lang leent, dan noemt men dit ook wel bruikleen. Voor studenten is er een goedkope lening; zij kunnen gebruik maken van een lening van de IB Groep. Zie ook www.allesoverlenen.info.

Rente over je lening
Lenen is niet gratis. Anders zouden mensen geld kunnen lenen voor tientallen jaren, om dit aan het einde van hun leven terug te betalen. Daarom moet je rente betalen over het geleende bedrag. Geld lenen houdt dus in dat je uiteindelijk meer geld betaald dan dat je in eerste instantie hebt geleend. Een lening kun je afsluiten bij banken, die beschikken over veel geld, maar ook bij instanties als de IB Groep. Bij leningen gaat men uit van bepaalde eisen; zo is de IB Groep alleen voor studenten.

Verschillende leningen
Er zijn verschillende soorten leningen. De eerste is een hyptheek; een lening tegen hypothecaire waarborg (zie: www.allesoverdehypotheek.info). De tweede is een effectenkrediet: een lening tegen waarborg van effecten. De derde is een persoonlijke lening: een lening voor andere zaken dan een woning. Deze lening verschaft een hogere rente.

Bij het doorlopend krediet ligt de lening niet vast, de lener neemt geld op en lost geld af naar eigen behoefte. De achtergestelde lening wordt alleen terugbetaald als de andere schuld-eisers zijn betaald en de overbruggingskrediet heeft een bepaalde periode nodig om te overbruggen.