Sparen

Je kunt geld uitgeven, maar je kunt ook geld sparen. Geld sparen is het opzij zetten van geld dat je eerder hebt verdiend. Door geld te sparen kun je in moeizame periodes gebruik maken van je eerder verdiende geld, waardoor je jezelf uit de financiële problemen houdt. Bovendien krijg je rente van
de bank over het geld dat je spaart. Dit is wellicht niet veel, maar over een grote periode gezien kun je toch aardig wat extra geld `verdienen`. Geld sparen kan op verschillende manieren.

Welke spaarvormen zijn er?

Er zijn verschillende spaarvormen, zoals de spaarrekening, internetsparen, spaardeposito, groen sparen, lijfrente, spaarloon en sparen voor een kind. Iedere spaarvorm heeft voor- en nadelen. Met iedere vorm van sparen krijg je een bepaald percentage rente. Je kunt het beste met een deskundige bespreken welke manier van sparen voor u het voordeligst is. Zet alle voors en tegens op een rij.

Populairste manier van sparen

Veel mensen sparen – misschien niet bewust. De populairste manier is door een deel van je inkomen opzij te leggen voor een reserve. Dit kan via een spaarpot, spaarrekening of spaardeposito. Ook kun je geld sparen via waardebonnen, spaarzegels en dergelijke. Deze bonnen kun je inwisselen voor iets waardevols. Ten slotte kun je waardevolle dingen als postzegels sparen. Deze kun je later verkopen voor een hoge prijs.