Bij aankopen

Als consument heb je niet altijd geluk. Soms gaat iets vrijwel meteen kapot of is het zelfs al kapot als je het uitpakt. Sommige bedrijven geven een tegoedbon of geld aan de klant. Maar wat zijn eigenlijk de rechten van een consument? Voor uitgebreide informatie voor de consument bekijk je
http://www.consuwijzer.nl/. Deze website is van de overheid.

Ontstaan consuwijzer
De consuwijzer is ontstaan door een samenwerking van drie toezichthouders uit het Ministerie van Economische Zaken; de Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingautoriteit en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit.

Ruilen/terugbrengen
Als je een product wil ruilen of terugbrengen, dan hoeft de eigenaar dit niet per se aan te nemen. Vaak kun je bij een winkel wel je product omruilen, hetzij binnen een bepaalde tijd. Dit staat meestal op de bon van het product. Is er iets beschadigd aan je aankoop? Dan geldt bovenstaande niet voor de eigenaar: hij moet jou een deugdelijk product verkopen. Je kunt jouw product laten maken, maar het kan ook dat de eigenaar je een nieuw product geeft. Als de verkoper een garantie datum heeft gegeven, dan zal deze jouw product maar tot een bepaalde tijd herstellen/geven.

Genoegen met een tegoedbon?
Als je product kapot gaat binnen het verwachte levenstermijn hoef je geen genoegen te nemen met een tegoedbon, je mag jouw geld opeisen. Heb je de tegoedbon al aangenomen? Dan is het lastig er later op terug te komen. Je kunt wel naar de rechter stappen om jouw geld op te eisen.