Bij reizen

Als er iets fout gaat terwijl je aan het reizen bent, denk aan vertraging of een annulering, dan kun je een compensatie krijgen voor je reis. Er zijn hiervoor verschillende regelingen. De compensatie die je krijgt bij reizen hangt af van het vervoersmiddel: ga je met de trein en OV in Nederland, internationale treinreizen of vliegreizen? Volgens SOS international is het niet overbodig een reisverzekering af te sluiten. Deze kun je bovendien voor een goedkope prijs aanschaffen.

Treinen

Als je dankzij een vertraging dertig minuten of langer te laat komt mag je jouw geld terugvragen bij de NS, ongeacht de oorzaak van de vertraging. Dit geldt niet als de NS van te voren de extra reistijd heeft aangegeven. Als je vertragingen oploopt met bijvoorbeeld Arriva of Syntus betaalt de NS jou geen geld terug. Is het opladen verkeerd gegaan en heb je teveel betaald? Dan kun je dit geld terug vragen bij Arriva of Syntus. Ook kun je klachten indienen bij het betreffende OV-bedrijf.

Vliegtuig

Als je vlucht wordt geannuleerd of er een instapweigering is, dan kun je als reiziger aanspraak maken op een financiële compensatie en bijstand. Bij een verwachte instapweigering vraagt de luchtvaartmaatschappij eerst of er mensen zijn die vrijwillig hun boeking willen opzeggen, uiteraard voor enige voordelen. Is dit niet het geval, dan kan de luchtvaartmaatschappij de vlucht weigeren.