Wit werken

Er zijn twee manieren waarop je kunt werken: wit werken en zwart werken. Wit werken is de legale manier, zwart werken is strafbaar. Bij wit werken betaal je sociale premies en belasting, die van je brutoloon af gaan. Uiteindelijk houd je dan het nettoloon over: het loon dat je op je rekening krijgt. Maandelijks krijg je een loonstrookje waar de precieze uitgaven en inkomsten op staan.

Voordelen
Witwerkers hebben een aantal voordelen op zwartwerkers; je betaalt immers niet voor niets premies en belasting. Bij wit werken krijg je uitbetaald als je ziek bent en je krijgt vakantiegeld. Verder is dit een legale manier van uitbetalen, waardoor je geen hoge boetes riskeert. Je krijgt het geld wekelijks of maandelijks uitgekeerd op je rekening. Het voordeel hiervan is dat je het geld waarschijnlijk minder snel uitgeeft, want giraal geld ligt minder makkelijk in de hand dan chartaal geld.

Nadelen
Wit werk heeft zijn nadelen, want men is natuurlijk niet voor niets gaan zwartwerken. Dit heeft te maken met de belasting en sociale premies die je over je loon moet afstaan. Het is echter niet slim om te gaan zwartwerken. Als de belastingdienst erachter komt moet je een hoge boete betalen en daarnaast moet je ook het ingehouden geld terugbetalen. Zwart werken is leuk, tot je de boete krijgt!