Zwart werken

Als je werkt, dan moet je belasting en sociale premies betalen. Dit gaat van je brutoloon af, waardoor alleen het nettoloon overblijft. Maandelijks krijg je een loonstrookje, waarop precies staat waarvoor je geld hebt betaald en wat je uiteindelijk zelf overhoudt. Iemand die zwart werkt houdt zich echter niet aan deze regels: diegene betaalt geen belasting en sociale premies, in tegenstelling tot iemand die wit werkt. Zwart werken is strafbaar en als de belastingdienst erachter komt dan krijg je een dikke boete en moet je alles terugbetalen.

Nadelen
Bij zwart werken heb je geen recht op vakantiegeld en loon bij ziekte. Zwart werken is strafbaar. Bovendien hoeft je baas niets te doen als je een ongeluk krijgt, want bij zwart werken onderteken je geen contract met eisen/wensen. Jongeren hebben al helemaal geen profijt van zwart werken, want zij kunnen aan het eind van het jaar teveel betaalde belasting terugvragen via de jaaropgaaf.


Voordelen
Als je zwart werkt betaalt de werkgever je loon aan het einde van de dag meteen uit. Je hoeft dus niet een hele maand te wachten op je loon. Bovendien sta je geen geld aan de belasting af en is je brutoloon dus gelijk aan je nettoloon. Je werkgever hoeft dus ook geen lasten voor jou af te staan.

Branche zwartwerkers
Zwart werken in Nederland zie je vooral in de horeca waar het hard vertoeven is. Omdat de werkgevers de werknemers vaak een hogere loon moeten geven door het harde werk en ze tegelijkertijd niet teveel loon willen betalen, is zwart werken voor hun een goede oplossing.